Katten vaccinatie

Vaccineren van de Kat

Als het kitten 9 weken oud is dient het geënt te worden tegen niesziekte en kattenziekte. Op 12 weken leeftijd moet deze enting worden herhaald om voldoende bescherming te krijgen. Pas na deze entingen kunt u uw kitten met een gerust hart naar buiten laten gaan. Na de eerste entingen krijgt u jaarlijks een herinnering toegestuurd in verband met de hervaccinatie. Op 12 maanden leeftijd wordt uw kat zowel tegen kattenziekte als niesziekte gevaccineerd.

Bij bezoek aan een pension of catteries kunnen deze aanvullende eisen stellen, informeer ruim op tijd naar de eisen voor vaccinatie.
Als u met de kat naar het buitenland gaat moet de kat minimaal een maand van tevoren zijn ingeënt tegen hondsdolheid. U heeft een ingevuld dierenpaspoort nodig dat u bij de grens moet kunnen tonen, en de kat moet gechipt zijn. Tevens hebben sommige landen nog aanvullende eisen, voor meer informatie kunt u kijken op

Kattenziekte
Kattenziekte is een zeer besmettelijke virusziekte met als voornaamste symptomen braken en zeer ernstige diarree, vaak met bloed. De ziekte is in veel gevallen dodelijk. Het jonge dier moet ingeënt worden om zelf een weerstand op te bouwen (actieve immunisatie). Het is verstandig om uw kitten op 12 weken te laten enten tegen kattenziekte, en dit op 1 jaar leeftijd te herhalen. Vervolgens is eens in de drie jaar vaccineren voldoende.

Niesziekte
Niesziekte is een verzamelnaam voor een ziektebeeld dat veroorzaakt wordt door verschillende virussen, die als gemeenschappelijke eigenschap hebben infecties van de voorste luchtwegen te geven: ‘verkoudheid’. Niesziekte is zeer besmettelijk, terwijl de symptomen sterk kunnen variëren, van een lichte ‘verkoudheid’ tot zeer ernstig zieke dieren. Het gevaar van niesziekte is niet zozeer het overlijden van de kat aan de acute infectie (zoals bij kattenziekte meestal het geval is) maar het chronisch worden van de niesziektebesmetting: dit betekent dat de kat in veel gevallen niet meer helemaal van de infectie herstelt, maar steeds weer opnieuw, bij een periode van verminderde weerstand, last van de (oude) infectie kan krijgen of dat de kat een ‘chronische snotteraar’ wordt, met constant een vieze neus en/of ogen. De ‘injectie-enting’ geeft zelden een entreactie. Opgemerkt dient nog te worden dat, gezien de complexheid van het ziektebeeld ‘niesziekte’, dit niet hoeft te betekenen dat een goed tegen niesziekte geënte kat nooit meer ‘verkouden’ kan zijn: de ‘verkoudheid’ zal echter zeer mild verlopen en weinig problemen geven. Vaccinatie is tweemaal nodig om een goede afweer op te bouwen. Het beste is dit op 9 en 12 weken leeftijd te doen, gevolgd door vaccinatie op 1 jaar leeftijd. Daarna dient de vaccinatie jaarlijks herhaald te worden.

Rabies
Rabies wordt ook wel hondsdolheid genoemd. Gelukkig is hondsdolheid in Nederland zeldzaaam. In andere landen is het een groter probleem. De ziekte wordt overgebracht via speeksel. Het kan maanden duren voordat er verschijnselen optreden. De ziekte tast de hersenen aan, dieren en mensen met rabies gaan binnen een week na start van de verschijnselen dood aan deze ziekte. Als u met uw hond of kat naar het buitenland reist is een vaccinatie tegen rabies verplicht. De vaccinatie wordt door veel landen pas na 21 dagen als geldig beschouwd. De vaccinatie kan gegeven worden vanaf 12 weken leeftijd, en werkt 3 jaar. Er zijn een aantal landen ( o.a. Scandinavie en Verenigd Koninkrijk) die daarnaast aanvullende eisen stellen. Informeer daarom ruim voor vertrek naar de eisen.

010 - 2224054

Vragen? Bel direct!

Ja, bel mij terug

Heb je liever dat wij jou terugbellen? Vul hieronder je gegevens in.
Call Now Button