Honden vaccinatie
Vaccineren van de Hond
Tegen de belangrijkste infectieziekten bij de hond is vaccinatiemogelijk. Niet alle honden echter lopen evenveel risico. In principe moet daarom voor elke patiënt een eigen vaccinatieschema opgesteld worden.
Op dit moment is een bassisschema voor vaccinatie bij de honden.
- Eerste vaccinatie op 6 weken leeftijd tegen hondenziekte en parvo
- Op 9 weken tegen parvo en ziekte van weil (leptospirose) en hondenhoest
- Op 12- 13 weken tegen hondenziekte, leverziekte, ziekte van weil en parvo
- Op 12 maanden tegen hondenziekte, leverziekte, ziekte van weil, parvo en hondenhoest
- Vanaf 12 maanden leeftijd jaarlijks vaccineren tegen ziekte van weil
- 1x per 3 jaar vaccineren tegen hondenziekte, leverziekte en parvo
- 1x per 3 jaar vaccineren tegen rabies bij reizen naar het buitenland, voor sommige landen gelden speciale regels zie bijvoorbeeld 1x per 3 jaar vaccineren tegen rabies bij reizen naar het buitenland, voor sommige landen gelden speciale regels zie bijvoorbeeld
* voor bezoek aan een pension is meestal vaccinatie vereist tegen kennelhoest, dat kan door middel van een jaarlijkse injectie (het eerste jaar 2 keer met 2-3 weken tussenpoos) of jaarlijks door middel van een druppelvaccin in de neus, deze hoeft niet herhaald te worden na 2-3 weken.
* pensions en kennels kunnen hun eigen eisen stellen ten aanzien van de vaccinatiestatus, informeer bij bezoek aan een pension of kennel ruim van te voren naar de eisen.
Hondenziekte
Als een hond hondenziekte heeft kan deze ernstig ziek worden. Ze hebben koorts, ontstoken oogleden en neusslijmvlies, hoeten en diarree. Soms is er aantasting van het zenuwstelsel, of verdikking van de hoornlaag op neus en voetzolen. Sommige honden worden dusdanig ziek dat ze overlijden.
Doordat veel mensen hun hond laten vaccineren, komt hondenziekte in Nederland steeds minder voor. Pas goed op als u met uw hond naar het buitenland gaat of honden importeert. Fokkers en asiels zijn verplicht pups voor de leeftijd van 7 weken tegen hondenziekte te vaccineren. Het is belangrijk deze op 12 weken en 1 jaar leeftijd te herhalen. Daarna dient deze vaccinatie 1 maal per 3 jaar gegeven te worden.
Parvo
Een parvovirus besmetting bij de hond wordt gekenmerkt door ernstige, bloederige diarree en braken. Dit leidt tot verlies van veel vocht waardoor de hond uit kan drogen. Daarnaast hebben honden met parvo een slechte afweer tegen andere ziekten. De behandeling is arbeidsintensief, en zelfs dan kan het voorkomen dat de hond er aan overlijdt. Het virus blijft lang in de omgeving aanwezig, mede hierdoor komt parvo regelmatig voor.
Parvo-infecties komen vooral voor bij jonge dieren. Bepaalde rassen, zoals Duitse herder, dobermann en rottweiler, zijn erg gevoelig voor parvo. Fokkers en asiel zijn verplicht pups voor de leeftijd van 7 weken tegen parvo te vaccineren. Omdat niet alle pups een goede afweer krijgen na deze vaccinatie, dient deze vaccinatie op 9 en 12 weken herhaald te worden. Vervolgens herhalen op 1 jaar leeftijd, daarna eens in de 3 jaar.
Ziekte van Weil
Ziekte van Weil wordt ook wel leptospirose genoemd, en kan ook bij mensen voorkomen. Het wordt uitgescheiden in de urine en overgedragen via besmet (zwem)water. Het belangrijkste verschijnsel is een nierziekte. Het kan in ernstige gevallen tot de dood leiden. Eenmalige vaccinatie levert onvoldoende bescherming op, de vaccinatie dient ongeveer 3 weken na de eerste herhaald te worden. De vaccinatie wordt meestal gecombineerd met de vaccinatie tegen Parvo op 9 en 12 weken leeftijd. Daarna is het verstandig de hond op 1 jaar leeftijd opnieuw te enten, en dit jaarlijks te herhalen.
Besmettelijke leverziekte
Besmettelijke leverziekte wordt veroorzaakt door een virus, welke gelukkig niet vaak meer voorkomt. Er ontstaat een ontsteking van de lever. De verschijnselen zijn vaak onduidelijk, waardoor de dierenarts vaak verder onderzoek moet doen. De ziekte kan bij alle leeftijden voorkomen. Pups worden gevaccineerd tegen leverziekte op 12 weken. Herhaling vindt plaats op 1 jaar leeftijd. Daarna is het afdoende eens in de 3 jaar te enten.
Kennelhoest
Er zijn meerdere virussen en bacteriën die kennelhoest kunnen veroorzaken. Para-influenza is een van de virussen die kennelhoest geeft. Hiernaast is de bacterie Bordetella een belangrijke veroorzaker van kennelhoest. Honden met kennelhoest hebben een droge hoest die vaak gepaard gaat met kokhalzen. Het komt met name voor na intensief contact met andere honden.
Pensions en hondenscholen kunnen een kennelhoestvaccinatie als vereiste stellen. Een neusdruppel vaccinatie geeft na eenmalige toediening binnen 3 weken bescherming tegen kennelhoest. Bij een onderhuidse enting dient na 3 weken herhaald te worden om goede bescherming te geven. Van beide vaccinaties is de werkzaamheid 1 jaar.
Rabies
Rabies wordt ook wel hondsdolheid genoemd. Gelukkig is hondsdolheid in Nederland zeldzaam. In andere landen is het een groter probleem. De ziekte wordt overgebracht via speeksel.
Het kan maanden duren voordat er verschijnselen optreden. De ziekte tast de hersenen aan, dieren en mensen met rabies gaan binnen een week na start van de verschijnselen dood aan deze ziekte. Meestal brengen honden door middel van speeksel de infectie op de mens over, daarom is vaccinatie van honden, daar waar kans is op rabies, van groot belang. Als u met uw hond of kat naar het buitenland reist is een vaccinatie tegen rabies verplicht.
De vaccinatie wordt door veel landen pas na 21 dagen als geldig beschouwd. De vaccinatie kan gegeven worden vanaf 12 weken leeftijd, en werkt 3 jaar. Er zijn een aantal landen ( o.a. Scandinavie en Verenigd Koninkrijk) die daarnaast aanvullende eisen stellen. Informeer daarom ruim voor vertrek naar de eisen.
Hoveniersbedrijf de Agave
20 reviews
Ondanks de drukte kon ik gelukkig gewoon terecht vanmiddag. Fijne dierenarts, maar ook een dikke pluim voor zijn assistente. Ik vind de prijs altijd meevallen, maar dat is het laatste waar ik aan denk. Mijn 2 honden zijn me alles.
Merve Ozcan
6 reviews
Wij zijn vandaag heel vriendelijk ontvangen door de medewerkers. Het was voor ons de eerste keer met onze kitten, heel veel adviezen en tips gekregen. Onze meisje was ook goed rustig in de handen van de dierenarts. Heel fijn!
Mireille Belliot
1 review
Wij zijn heel tevreden met de manier hoe onze hond met alle zorg en aandacht is behandeld. Zowel de arts als de assistenten hebben hart voor dier en mens. Ik raad deze praktijk 100% aan.
Los Zetas
51 reviews
Zeer goede deskundige en vriendelijke dierenkliniek, de dokter en assistenten hebben alles gedaan wat mogelijk was voor ons geliefde ratje. Groeten einstein.
Ron De Jong
29 reviews
Ik kan niets anders zeggen; Ze zijn gewoon geweldig. Een dierenarts met heel veel ervaring, die weet waar hij het over heeft. Serieus, eerlijk en passend advies geeft.