Controle en vaccinatie

Het algemene onderzoek

Elk jaar ontvangen honden en katten een oproep voor hun jaarlijkse enting. Minstens zo belangrijk is het jaarlijks onderzoek van uw hond of kat dat daaraan vooraf gaat. Wanneer alles oké is verloopt dit onderzoek razend snel. Daardoor denken veel mensen dat hun huisdier “alleen voor een prikje” is geweest. Maar toch is uw huisdier dan grondig gecontroleerd. Graag vertellen we u daarom wat een algemeen onderzoek tijdens de jaarlijkse controle eigenlijk inhoud.

Vast protocol

Er zijn verschillende protocollen voor dit onderzoek. We zullen de volgorde aanhouden zoals die in de opleiding voor dierenarts geleerd wordt, al zult u in de praktijk kunnen zien dat de volgorde kan variëren. Dierenarts Sheikh Bahai vind het bijvoorbeeld prettig om aan de voorkant van het dier te beginnen (eerst kennismaken!) en zo van voor naar achteren het onderzoek uit te voeren. Belangrijk is echter vooral dat er niks wordt overgeslagen.
Controle en vaccinatie
Vaccinatie en controle

Wegen

Voorafgaand aan het onderzoek wordt uw dier gewogen. Het gewicht geeft een heel belangrijke eerste indruk van de gezondheid van uw hond of kat. Overgewicht gaat gepaard met veel ellende en willen we liefst signaleren en helpen bijstellen. Maar ook onverwacht afvallen is reden voor extra goed onderzoek. De dierenarts stelt een aantal algemene vragen. Bijvoorbeeld over het eten en drinken, het plassen en het poepen. Bij niet gecastreerde teefjes wordt gevraagd naar de loopsheid.

Het lichamelijk onderzoek

Dan start het lichamelijk onderzoek. Dit duurt meestal 1-3 minuten als er geen bijzonderheden worden gevonden.

1. Ademhaling: We letten er op of er sprake is van een afwijkend adempatroon. Soms is dit heel subtiel zodat een eigenaar het nog niet eens heeft opgemerkt. Dan zal een hond of kat bijvoorbeeld meer dan normaal zijn buik gebruiken ter ondersteuning van het ademen.

2. Pols: We noemen het net als bij de mens “de pols opnemen” maar doen dat bij dieren niet aan de pols, maar aan een slagader in de liezen. Beter is dan ook om te spreken over pulsatie – de golfbeweging die je aan een slagader kunt voelen en die voortkomt uit de hartslag. De kracht en de regelmaat van deze pols geven dus veel informatie over de werking van het hart. We tellen ¼ minuut om een beeld te krijgen.

3. Tempratuur: De temperatuur nemen we alleen op als er aanleiding voor is (meestal dus niet tijdens het jaarlijks onderzoek, maar wel wanneer uw dier niet lekker is).

Verdere stappen

4. Slijmvliezen: De lip wordt opgetild om de roze binnenkant te bekijken. Tegelijkertijd letten we op het gebit, maar de informatie van de slijmvliezen is ook heel belangrijk. De slijmvliezen kunnen te licht van kleur zijn (bloedarmoede) of zelfs geel zijn (leverproblemen) maar ook kleine bloedinkjes bevatten – een stollingsstoornis. Verder moeten ze gewoon lekker vochtig zijn (bij uitdroging worden ze droger). Kortom een blik op de lip geeft meer informatie dan u denkt!

Wanneer de bek toch wordt geopend, controleren we natuurlijk meteen ook het gebit. Een goede gezondheid van het gebit voorkomt veel ellende. Bij katten kijken we altijd even onder en rond de tong. Er ontstaan gemakkelijk vormen van gezwellen in de bek die we graag in een heel vroeg stadium ontdekken.

5. Lymfknopen: De dierenarts voelt naar bepaalde oppervlakkig gelegen lymfknopen, bijvoorbeeld in de hals van de hond. Wanneer er ergens in de buurt een ontsteking zit kan de lymfeknop die dit gebied controleert als gevolg hiervan vergroot zijn. Door alle lymfeknopen af te checken komen we dus ontstekingen op het spoor. Voorbeeld: lymfeknoop in de knieholte is vergroot – er blijkt een ontstoken teennagel te zijn. Zijn alle lymfeknopen vergroot dan is dit reden voor verder onderzoek!

6. De huid: vacht en nagels worden gecontroleerd. Bijvoorbeeld op schilvers, haaruitval, aanwijzingen voor vlooien, kale plekken etc. Wij kijken tevens de oren goed na als onderdeel van de huid.

7. Het hart wordt beluisterd met de phonendoscoop en soms worden ook de longen ermee onderzocht.

8. Bij katten ouder dan 10 jaar controleren we ook of de schildklier niet vergroot is. Dit doen we door met duim en wijsvinger langs de luchtpijp te strijken terwijl het kopje iets achterover gehouden wordt. Een vergrote schildklier is namelijk een aanwijzing voor een te hard werkende schildklier. Een ziekte waar een goede therapie voor is.

Alleen wanneer er ergens in dit protocol afwijkende zaken worden gevonden, wordt er een vervolg onderzoek gestart of in elk geval geadviseerd (zoals bijv. bloedonderzoek). Wanneer het allemaal goed is, is uw huisdier dus zeer waarschijnlijk goed gezond. En dat is goed om te weten!

Enting

De enting die uw hond of kat uiteindelijk krijgt is ook op maat gesneden. Er zijn basis vaccins, maar ook vaccins die u alleen in bepaalde situaties nodig hebt (bijvoorbeeld de rabiës enting voor het buitenland) . Welke enting uw dier nodig heeft wordt met u besproken.

Preventie

Vervolgens neemt de dierenarts nog even met u de preventieve maatregelen door die voor een blijvende gezondheid van belang zijn zoals: ontwormen, vlo en teek bestrijding en indien nodig gewichtsreductie.

Vragen van de eigenaar

Uiteraard is er altijd tijd voor het stellen van vragen. Soms helpt het om een vragenlijstje bij de hand te hebben! Mocht u later nog iets te binnen schieten aarzel dan niet om ons te bellen of te emailen.

Wat zeggen onze klanten over ons

4,6 / 5,0 228+

Hoveniersbedrijf de Agave
20 reviews

Ondanks de drukte kon ik gelukkig gewoon terecht vanmiddag. Fijne dierenarts, maar ook een dikke pluim voor zijn assistente. Ik vind de prijs altijd meevallen, maar dat is het laatste waar ik aan denk. Mijn 2 honden zijn me alles.

Merve Ozcan
6 reviews

Wij zijn vandaag heel vriendelijk ontvangen door de medewerkers. Het was voor ons de eerste keer met onze kitten, heel veel adviezen en tips gekregen. Onze meisje was ook goed rustig in de handen van de dierenarts. Heel fijn!

Mireille Belliot
1 review

Wij zijn heel tevreden met de manier hoe onze hond met alle zorg en aandacht is behandeld. Zowel de arts als de assistenten hebben hart voor dier en mens. Ik raad deze praktijk 100% aan.

Los Zetas
51 reviews

Zeer goede deskundige en vriendelijke dierenkliniek, de dokter en assistenten hebben alles gedaan wat mogelijk was voor ons geliefde ratje. Groeten einstein.

Ron De Jong
29 reviews

Ik kan niets anders zeggen; Ze zijn gewoon geweldig. Een dierenarts met heel veel ervaring, die weet waar hij het over heeft. Serieus, eerlijk en passend advies geeft.