bewaking Monitor
Bewaking monitor VT9500
De VT9500 is een monitor met:
Capnograaf keuze uit Mainstream of Sidestream
ECG (diagnostisch ECG) d.m.v. klemmen en/of Oesophagus probe (2 maten)
SPO2
Temperatuur d.m.v. Oesophagus probe
Non invasieve bloeddrukmeting
Zodra het dier slap is geworden kunnen we een beademingsbuis (tube) in de luchtpijp inbrengen (dit heet intuberen). Via deze buis sluiten we de patiënt aan op het anesthesie apparaat. Via dit systeem worden de narcosegassen: zuurstof en isofluraan toegediend en de afvalgassen ook weer afgevoerd.
Via een aantal bewakingsmonitoren, die op de patiënt en aan het anesthesie apparaat zijn aangesloten, worden de diverse gasmengsels in het systeem en de toestand van het dier constant in de gaten gehouden.
Hier zie je een detailopname van een aangesloten patiënt. Je ziet een temperatuursonde, de tube (met dat groene aansluitstukje waarop weer een gasmonsterafzuigslangetje zit), twee klemmetjes op de tong voor de hartslagmeting, bloeddrukmeting en de hoeveelheid zuurstof die in het bloed aanwezig is. Het zwarte snoertje verbind de patiënt tenslotte met het lazerchirurgieapparaat wat we gebruiken om bloedvaatjes dicht te schroeien of weefsel weg te snijden zonder dat dat gaat bloeden.
Ademhaling (frequentie/diepte/gebruikte volume/samenstelling van de in- en uitademings-gassen).
Hart (frequentie/regelmaat/ritme/slagkracht).
Bloedgassen (zuurstofgehalte/narcosegasgehalte).
Lichaamstemperatuur + de tafeltemperatuur.
Geringe afwijkingen worden direct door de apparatuur aangegeven door alarmen, zodat er meteen ingegrepen en gecorrigeerd kan worden. Zodra de operatie bijna voltooid is worden de gassen “uitgewassen”. Dit doen wij door de patiënt een aantal minuten alleen zuurstof toe te dienen. De patiënt komt dan heel rustig en snel weer bij.
Het grote nadeel van deze techniek is, dat deze niet eenvoudig is, meer tijd vraagt en dat de kosten gemiddeld hoger uitvallen. De grote voordelen zijn de zeer adequate bewaking en de directe mogelijkheid tot ingrijpen bij problemen.